Nové sprísnenia vstupu do krajiny podľa iniciatívy zasiahnu negatívne aj
turistický ruch a spotrebu v gastrosektore. Štát pritom ohlásil, že od
podnikateľov na daniach vyberie tento rok o miliardu eur viac.
"Sme znepokojení konaním koalície, ktorá na jednej strane, a to
vrátane ministerstva financií, deklaruje, že gastrosektoru pomôže, avšak
nijak nekoná. Opozičný návrh na dočasné zníženie DPH na stravovacie
služby nepodporila, ale neprichádza so žiadnou vlastnou iniciatívou.
Gastro je v kritickej situácii, doslova hráme o čas. Neúspešná letná
sezóna s hroziacou treťou vlnou pandémie môže byť umieráčikom pre celý
gastrosektor na Slovensku," povedal Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.
"Prevádzkovatelia gastra, ktorí otvorili svoje prevádzky, musia
splácať úvery a odložené odvody, nahromadené počas pandémie. Snažia sa
minimalizovať dosahy rastúcich cien potravín a energií a chýbajú im
zamestnanci. Nie celkom rozumieme, čím sa politici zaoberajú, ak túto
situáciu nevidia napriek tomu, že im všetky tieto problémy neustále
vysvetľujeme. Pomoc gastru zo strany štátu je doslova minútu pred
dvanástou," uviedla Magdaléna Koreny z iniciatívy Pomoc pre gastro.
Podľa Machalíka je gastrosektor dôležitým odberateľom aj pre množstvo slovenských výrobcov potravín, často malých a lokálnych. "Jeho
prežitie je tak úzko prepojené aj s vidiekom, malými farmármi a
potravinárskymi podnikmi. Zníženie DPH na stravovacie služby by preto
pomohlo udržaniu ľudí na vidieku, podporilo ťažko zasiahnutý cestovný
ruch a prispelo k udržaniu rôznorodosti poľnohospodárskej výroby a
potravinovej sebestačnosti Slovenska. Veríme, že vláda na nás nezabudla a
predloží do Národnej rady SR vlastný návrh dočasného zníženia DPH na
stravovacie služby ešte do konca tejto schôdze," doplnil Machalík.
Platforma #StáleMámeChuť spája všetkých 14 kľúčových združení a
iniciatív podnikateľov a dodávateľov v gastrosektore na Slovensku.